ANNONS
Scrolla ner till SvDScrolla ner till SvD

Majoritet vill ha kvar livstidslön

Kulturlivet sågar regeringens förslag att slopa inkomstgarantin för förtjänta konstnärer. ”Nedvärderande syn på konstnärskapet”, ”småaktig njugghet” och ”omotiverad brådska” är några av synpunkterna.

Johan Hellekant
Uppdaterad
Publicerad
Annons

Nu har regeringen skrivit ett förslag om hur livstidslönerna för särskilt framstående konstnärer ska avvecklas. Precis som SvD kunde avslöja i höstas, är det nyutnämningar som stoppas. Idag garanteras totalt 157 kulturarbetare en villkorslös inkomst från staten livet ut, men regeringen vill i stället se att fler får långtidsstipendier.

Men nu kommer svidande kritik från en mängd kulturorganisationer som har lämnat remissvar till kulturdepartementet. Nästan alla är negativa eller mycket negativa. ”Borde inte ett land som Sverige ha råd att med statliga medel skapa en grundtrygghet för en grupp konstnärer som har gjort avgörande insatser för landets kultur och hela utveckling?” frågar till exempel Svenska tecknare. Och Kungliga Akademien för de fria konsterna, som också försvarar inkomstgarantin, förväntar sig mer av en ”kulturpolitik värd namnet”.

Laddar…