”Så ska vi tackla IS och kriget i Syrien”

Syriska armésoldater inne på en flygbas öster om Aleppo den 11 november. Flygbasen Kweira återtogs från Islamiska Staten som haft kontroll över basen sedan 2013.
Syriska armésoldater inne på en flygbas öster om Aleppo den 11 november. Flygbasen Kweira återtogs från Islamiska Staten som haft kontroll över basen sedan 2013. Foto: Sana/AP

Vi bör akta oss för de som presenterar förvillande enkla eller billiga lösningar på konflikten i Syrien. Att från luften besegra IS och avlägsna Assad, kommer inte att leda till fred. Det skriver Robert Egnell, docent i krigsvetenskap vid Försvarshögskolan.

Uppdaterad
Publicerad
Annons

Flyktingkrisen i kombination med fruktansvärda terrorattacker, senast i Paris och Beirut, gör att allt fler röster höjs för att gå till roten av det onda. Inte minst gäller detta kriget i Syrien och Irak som alltmer framstår som vår tids stora utmaning. Kriget rymmer allt från den bestialiska Islamiska Staten (IS), en despotisk diktator, en lång rad terror- och gerillagrupper, maktbevakande stormakter, fruktansvärt lidande och en enorm flyktingkris främst i dess närområde men i allt större utsträckning även i Europa. Det som tills nyligen främst sågs som en intern syrisk tragedi har nu fått stora sekundära effekter som skakar den globala ordningen.

Annons
Mer från Startsidan
Annons
Annons