Fallande mjölkpriser tidig varningssignal

I USA faller nu mjölkpriset. Och fallande priser på mjölk kan vara en tidig signal på att ekonomin nu tappar fart. Det säger råvarustrategen Nicholas Colas till CNBC.

SvD Näringsliv
Publicerad
Annons

– Å ena sidan är fallande mjölkpriser goda nyheter i och med effekten det får på inflationsförväntningarna. Samtidigt har ett fallande mjölkpris hittills varit en av de första signalerna på början till en depression. Att de sjunker under 2012 kan alltså vara en tidig varningssignal på att den amerikanska ekonomin tappar fart och att vi får ett avbräck i den globala återhämtningen, säger Nicholas Colas chefsstrateg på analysföretaget ConvergEx i New York, rapporterar CNBC.

Under tidigare lågkonjunkturer som 2002–2003 och 2009 föll mjölkpriserna medan de ökade under 2001, 2004, 2007 och 2011. Under september 2011 nåddes en historisk topp för mjölkpriserna i USA och sedan dess har en en långsam men stadig nedgång skett, enligt Colas. Priserna har fallit med runt 4 procent ute i butik och nästan 25 procent hos distributörerna bara under de senaste dagarna.

Annons
Mer från Startsidan
Annons
Annons