ANNONS
Scrolla ner till SvDScrolla ner till SvD

Hårda röster i brittisk bankdebatt

I England rasar debatten om hur bankindustrin ska utformas för att förhindra framtida kaos på skattebetalarnas bekostnad. Men förslag att separera bankernas verksamhet möter hårt motstånd bland landets banker, som varnar för att det skulle fördröja den ekonomiska återhämtningen.

Jon Pelling
Publicerad

På måndag presenterar Storbritanniens oberoende bankkommission, ICB, sina förslag på hur bankväsendet borde utformas i framtiden. Uppdraget för kommissionens chef, ekonomen John Vickers, har varit att skapa en struktur för landets banker som skyddar landets skattebetalare från att stå för notan vid framtida bankkriser.

Redan i sin delrapport i april konstaterade bankkommissionen att både långivare och låntagare tog överdrivna risker under åren som ledde fram till krisen. En av orsakerna till det var att skattebetalarna i slutänden stod i beredskap att gå in och täcka upp för bankernas misstag. Kommissionen föreslog därför att bankerna framöver ska tvingas separera sin kapitalinvesteringsverksamhet från sin traditionella bankverksamhet. Det skulle i sin tur göra det omöjligt för bankerna att använda kapital från den traditionella verksamheten till alltför riskfylld valutaspekulation.

Laddar…