Balansgång på kanten av det undermedvetna

Ett långsmalt, smäckert väsen i utkanten av paradiset. Ragnhild Alexanderssons bronsskulptur Ekvilibrium är utrustad med en längtansfylld plutmun och känselspröt som sträcker sig ut i världen, långt förbi Alviks torg.

Publicerad
Annons

konst i staden | Ekvilibrium
Med en fjärrskådande blick balanserar Ekvilibrium i gränslandet mellan det kända och det undermedvetna, på ett gungbräde uppställt på ett granitblock mitt på Alviks torg. Folk skyndar förbi, till och från tunnelbanan och tvärbanan.

Kännetecknande för Ragnhild Alexanderssons långsmala, finlemmade figurer är hornliknande utväxter, känselspröt, och stora läppar. Den stora plutande munnen står för känslighet, sinnlighet och längtan. För henne är figurerna väsen med både mänskliga och djuriska drag som kan tänkas stå någonstans i paradisets utkanter. Men Ragnhild Alexandersson tycker egentligen att det är ganska oväsentligt vad hon själv tänkt sig, utan det viktiga är vad som händer mellan betraktaren och skulpturen. Konst med bruksanvisning tycker hon är sorglig, istället ska skulpturen vara sitt eget språk.

Annons
Mer från Startsidan
Annons
Annons