Israel vägrade släppa in Ship to Gaza-svenskar

Riksdagsledamoten Mehmet Kaplan (MP) och Dror Feiler, talesman för Ship to Gaza, har vägrats inresa till Israel och tvingats återvända till Sverige. De kunde därmed inte göra som de tänkt: lämna in en polisanmälan i Tel Aviv mot den israeliska kommandoräden mot konvojen i maj.

Bitte Hammargren
Publicerad
Annons

Riksdagsledamoten Mehmet Kaplan (MP) och kompositören Dror Feiler, talesman för svenska Ship to Gaza, landade i söndags på Ben Gurionflygplatsen i Tel Aviv. De hade i förväg meddelat att deras avsikt var att på elva svenskars vägnar i Ship to Gaza-konvojen lämna in en polisanmälan i Tel Aviv mot räden på internationellt vatten den 31 maj. Men de vägrades inresa i Israel, hölls kvar på flygplatsen under natten och tvingades i går ta vändande plan till Sverige, säger deras israeliska advokat Gaby Lasky.

Advokaten vill inte säga exakt vilka paragrafer de båda vill åberopa i en polisanmälan. Men det rör sig så vitt känt om stöld eller väpnat rån, olaga frihetsberövande och misshandel. Hon vill i första hand få inrikesministeriet att riva upp beslutet om deportation, så att Kaplan och Feiler kan fullfölja sina avsikter med en polisanmälan på plats i Tel Aviv.

Annons
Mer från Startsidan
Annons
Annons