ANNONS
Scrolla ner till SvDScrolla ner till SvD

Inga ljusglimtar från Scania

Scanias bokslut för 2008 ger knappast någon vägledning för luttrade investerare hur de ska placera sina återstående slantar eller något hopp för dem som letar efter ljusglimtar i konjunkturmörkret. Lök på laxen var styrelsens förslag att halvera utdelningen från 5 kronor till 2,50 kronor.

Nils-Olof Ollevik
Publicerad

Som väntat var resultatet under förra året det bästa i företagets historia, men det sista kvartalet ett av de dystraste. I förhållande till samma period förra året sjönk orderingången dramatiskt liksom den tiigare så imponerande rörelsemarginalen, som sjönk från 15,2 procent till 9,1 procent.

Trots att Scania, liksom alla andra lastbilstillverkare, snabbt bromsade produktionstakten i höstas då orderingången i princip upphörde, skedde det inte tillräckligt snabbt vilket fick till följd att man började bygga upp ett dyrbart lager av färdiga bilar runt fabrikerna. På några veckor hade lastbilsmarknaden övergått från att vara en säljarens marknad till köparens, med allt vad det innebär av prispress och svårigheter att hålla kvar en hög lönsamhet.

Laddar…