Rektor kallar dyslexi och anorexi ”uppfunna”

I en artikel i en lokaltidning i Skåne raljerar en gymnasierektor över olika funktionsnedsättningar och sjukdomar och skriver bland annat att dyslexi och anorexi är uppfunna diagnoser. ”Provocerande för både patienter och en hel vetenskap”, säger forskningschefen på ett behandlingcenter för anorexi till SvD.se.

Publicerad
Annons

Rektorn Gert Åkesson på Sundsgymnasiet i Vellinge hävdar att nya myndigheter inrättas så fort medier uppmärksammar problem i samhället. I kåseriet gör han sig lustig över olika diagnoser och likställer dem med påhittade sjukdomar som nämns i tv-sketcher, rapporterar Sydsvenskan.

”Ibland blir det någon mix av statlig, regional och självutnämnd myndighet. Exempel på det senare är föreningar och råd som bildas kring alla, efter 80-talet uppfunna, handikapp som allergier, Asberger, Damp, ADHD, anorexi, dyslexi, dyskalkyli, oral galvanism, anal magnetism ... endast fantasin sätter gränser.” (Anal magnetism är en påhittad sjukdom introducerades i tv-programmet Nöjesmassakern i mitten av 80-talet red. anm.).

Annons
Mer från Startsidan
Annons
Annons