Choklad ger samma känsla som droger

Att äta choklad kan ge samma känsla som att ta heroin. Det visar en ny studie som publiceras i
tidskriften The Atlantic. Enligt forskarna reagerar hjärnan på samma sätt när vi äter choklad som när någon missbrukar droger som opium eller heroin.

Charlotte Lindahl
Publicerad
Annons
En ny studie förklarar varför vi har svårt att sluta äta choklad. Foto: COLOURBOX

Det är en studie gjord på råttor som visar det förbluffande resultatet. Råttorna i försöket fick M&M-choklad att äta samtidigt som forskarna studerade aktiviteten i deras hjärna.

När råttorna åt av chokladen började ämnet enkefalin att öka i hjärnan. Enkefalin, som är släkt med endorfin, är en naturlig opium-liknande substans och påverkar hjärnan på samma sätt som många droger eller bedövningsmedel.

LÄS MER:
Så lockas vi till orgier i choklad

Men chokladätandet gav inte bara råttorna en drogliknade kick i hjärnan. Den gjorde också att de ville äta allt mer choklad.

För att testa den slutsatsen tillförde forskarna ytterligare enkefalin till deras hjärnor. Råttorna började då äta både snabbare och betydligt mer. Råttorna som fick M&M-choklad i naturlig storlek glufsade i sig mer än 17 gram choklad, vilket motsarar 5 procent av deras kroppsvikt, när de fått den extra injektionen.

– Vi fick ta chokladen ifrån dem för att de skulle sluta äta. Det visar att de inte åt chokladen för smakens skull utan för att chokladen startade ett begär som sa till dem att äta mer. Det kan också ses som hjärnas belöningssystem, berättar forskaren Alexandra Di Feliceantonio, doktorand vid University of Michigan, i International Science Times.

Studien förklarar därmed varför många inte kan sluta äta choklad när de börjat. Resultatet kan forhoppningsvis i framtiden också ge svar om det är hjärnans belöningssystem som utlöser hetsätning och matmissbruk.

– Samma område i hjärnan som vi testade är aktivt när överviktiga människor ser mat och när narkomaner ser läkemedel, förklarar Alexandra Di Feliceantonio
i International Science Times.

LÄS MER:
Så bra är choklad för hjärtat

LÄS MER:
Experter: Den chokladen är nyttigast

LÄS MER:
Maten som kan bota sjukdomar

Annons
Annons
Annons
Mer från Startsidan
Annons
Annons