”Jag avundas dem som känner sig odödliga”

FRAMTIDSMÅL. För ett par år sedan berättade fem unga kvinnor om sin bröstcancer i en kanadensisk dokumentär, ”I don’t have time for this!”. I dag finns bara Janelle, Sylvia och Claudia kvar.

År 2020 ska ingen dö i bröstcancer, var det högt uppsatta målet som diskuterades på en världskonferens i Kanada nyligen.

Uppdaterad
Publicerad
Janelle. Claudia och Sylvia var med i dokumentären ”I don’t have time for this”, om fem unga kvinnor som fått bröst­cancer. Filmen visades vid en konferens i Kanada i juni. 
Två av dem som var med i filmen lever inte längre.

Janelle. Claudia och Sylvia var med i dokumentären ”I don’t have time for this”, om fem unga kvinnor som fått bröst­cancer. Filmen visades vid en konferens i Kanada i juni. Två av dem som var med i filmen lever inte längre.

Foto: EVA ATTERLÖV FRISELL
Annons

De stora framgångarna har uteblivit när det gäller att minska antalet kvinnor som dör i bröstcancer och att förebygga sjukdomen. Detta trots att mer än en miljard dollar investeras i bröstcancerforskning varje år enbart i USA. Det här konstaterar den amerikanska organisationen National breast cancer coalition (NBCC), som har utropat 1 januari 2020 till datumet då ingen ska dö i bröstcancer.

På en världskonferens om bröstcancer som hölls i Kanada i juni, presenterade organisationens ordförande Fran Visco den rapport som ska ligga till grund för arbetet fram till 2020.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons