Analys

Lena Hennel:Mörka moln på alliansens hösthimmel

Oppositionen tillfogade i går regeringen en av de tyngsta förlusterna när förändringar i sjukförsäkringen röstades igenom. Oppositionens hårdföra tag tvingar statsministern allt närmare ett politiskt partnerskap.

Lena Hennel
Uppdaterad
Publicerad
Annons

Med en enda rösts övervikt lyckades oppositionen i går driva igenom förändringar i sjukförsäkringen trots att många av bänkarna i den extrainkallade riksdagen gapade sommartomma. En nöjd Håkan Juholt, Socialdemokratisk partiledare, menade att beslutet är betydelsefullt för människor som ”drabbats hårt av den förstörda sjukförsäkringen”.

Socialförsäkringsminister Ulf Kristersson (M) och hans partikamrat Gunnar Axén (M), ansvarig i riksdagen för frågan, har hittills ihärdigt försvarat systemet. Men det finns kritiker även inom det egna partiet som menar att frågan är en alltför tung belastning för partiet och hotar att leva kvar in i valrörelsen 2014. En ung M-bloggare skrev i går: ”Den vind som blåser kring sjukförsäkringen blåser alltjämt runt regeringen och dess samvete befläckas ständigt av de kritiska kommentarerna”.

Annons
Mer från Startsidan
Annons
Annons