RecensionKrogguiden

Mormors kökPolsk pärla på Östermalm

Mormors kök serverar piroger och andra polska rätter med kärlek och husmorskvalitet. Krogguiden känner barnslig förtjusning över den ombonade och otrendiga lilla restaurangen.

Publicerad
Den lilla polska krogen Mormors kök på Östermalm är skönt ombonad, antikonceptuell och icke-minimalistisk.

Den lilla polska krogen Mormors kök på Östermalm är skönt ombonad, antikonceptuell och icke-minimalistisk.

Foto: TOMAS ONEBORG
Annons

Familjerestaurangen på Sibyllegatan är fylld med spetsdukar (handgjorda), storblommigt porslin (med guldkant), mängder av pynt och torkade växter. Men det är inte därför det känns så välkomnande och hemma. Den känslan skapas av den genuina stoltheten, kunskapen om råvarorna och rätterna på menyn. Att våga tro på den egna identiteten är häftigt och att servera så omsorgsfullt lagad mat gör oss glada i själen. När du som gäst berömmer maten lyser servitrisen upp från hjärtat – det betyder mer än att kocken gjort bra ifrån sig.

Och då finns ändå en fantastisk känsla för kokkonsten hos sagda kockar. Råbiffen på polskt vis är en fantastisk komposition med ett välmalt nötkött i perfekt harmoni med de vågade extra tillbehören syltad gurka, kantareller och – sardiner. I Polen är råbiff eller tartar en av nationalrätterna och till skillnad från många andra kök serveras ingredienserna separat och inte som en färdigblandad smet. Mormors variant är en sann högtidsstund för råbiffälskaren.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons