Tv-kocken har kockfritids

Kokboksförfattaren Johanna Westman låter barnen få vara med i köket och arrangerar kockfritids i sitt arbetskök på Södermalm.

Joanna Drevinger
Publicerad
Annons
Efter reklamen visas:
Matlagning

- Johanna, var är mixern?

– Johanna, var ligger ingefäran?

– Johanna, kan du smaka?

Det är tisdag och kockfritids på Mosebacke matstudio. Johanna Westman, känd från tv, bland annat som kock i SVT:s Go’kväll, och med flera kockböcker på sin meritlista är initiativtagaren. Tolv barn i åldrarna 12 till 14 år, iklädda vita kockrockar, susar runt i det stora ljusa köket på en av Söders höjder.

Varje tisdag eftermiddag under tio veckor möts de här och får lära sig om råvaror och tekniker och själva laga mat som de kan ta hem till familjen. I dag står såser på agendan och recepten kommer från boken Myllymäkis såser för att hylla Tommy Myllymäkis guld i kock-EM. Det är allt från bearnaisesås till caesardressing som förbereds på de olika stationerna.

Lugnet hos Johanna Westman och hennes kollega Karolina Sparring, också hon kokboksförfattare, är imponerande. Men samtidigt är det ordning och reda som gäller, barnens köksstationer måste vara helt rena innan de får börja med en ny sås.

När Johannas första kokbok för barn kom 2001 hade hon innan gjort flera andra böcker och barnprogram för tv.

– Jag hade inte varit i matsvängen innan och är inte utbildad kock men jag har alltid tyckt om att laga mat. Då fanns det verkligen ett behov av barnkokböcker. Nu har det ju exploderat bara det senaste året. Och jag märker att barnen har ett genuint intresse av att lära sig laga mat, säger Johanna.

När Johanna växte upp var det inte alls vanligt att barn var med i köket för att lära sig. I stället skulle matlagningen gå snabbt, det var något som skulle klaras av.

Många av barnen som går på kockfritids har också varit med på helgkurser. Som Paul Bodén 12 år:

– Jag har gått grönsakskursen och fiskkursen, berättar han och fortsätter:

– Det roligaste på kurserna är att man jobbar tillsammans och så gillar jag att man kan experimentera med smaker.

När såserna har hällts över i medtagna burkar för att tas med hem och smakas av övriga familjen börjar den stora övertalningskampanjen.

– Får vi göra kolasås också, snälla.

Johanna, som har svårt att stå emot entusiasmen, säger ja och så är det full fart i köket igen.

Annons
Annons
Mer från Startsidan
Annons
Annons