Tabloiden har erövrat tidningsvärlden

Liten, behändig och praktisk. Anledningarna till att allt fler dagstidningar går över till tabloidformat är många. Och de flesta i branschen tycks vara överens - tabloiden är framtidens tidningsformat.

Publicerad
Tabloiden lockar allt fler. I oktober byter sex morgontidningar till tabloidformat.

Tabloiden lockar allt fler. I oktober byter sex morgontidningar till tabloidformat.

Annons

I dag går Dagens Nyheter, Göteborgs-Posten, Sydsvenskan och Östersunds-Posten över till tabloidformat, halva storleken av det klassiska fullformatet. Skånska Dagbladet bytte till det mindre formatet redan igår, och Vestmanlands Läns Tidning byter nästa vecka. Framöver väntas de flesta svenska dagstidningar gå över till det format som förr ansågs tillhöra kvällstidningsjournalistiken. Tabloiden har blivit rumsren och fullformatstidningen, broadsheet som den kallas på fackspråk, är snart ett minne blott.

Svenska Dagbladet tog steget redan för fyra år sedan. Då var många skeptiska. En del var oroliga för att det nya tabloidformatet skulle innebära sämre journalistik och att läsarna skulle ha svårt att vänja sig. I dag låter det annorlunda. Den brittiska trendtidningen Wallpaper hyllar tabloiden som format i ett av sina senaste nummer och skriver att Svenska Dagbladet lyckats göra tidningen mer överskådlig utan att tappa tyngden i innehållet.

Annons
Mer från Startsidan
Annons
Annons