Aftonbladet slår på larmtrumman

Publicerad
Annons

Missade du det senaste larmet om den ökade risken för hjärntumörer av mobiltelefoner? Förmodligen inte. Det var i onsdags som Aftonbladet återigen slog på stora skrämseltrumman: det som tidningen av någon outgrundlig anledning kallade FN-rapporten skreks ut från alla löpsedlar och ägnades därtill två sidor nyhetsartiklar plus nästan två sidor debattinlägg.
Bakom uppståndelsen stod Sveriges i särklass mest aktiva mobiltelefon- och cancerlarmare, forskarna Lennart Hardell och Kjell Hansson Mild. De skrev debattartikeln och Lennart Hardell levererade de smaskiga uttalandena i nyhetsartikeln (”en kalldusch för mobilbranschen”).
För den som följt frågan var den aftonbladska dramatiken och de inblandade forskarnas agerande minst sagt förbluffande - men dessvärre varken ovanligt eller oväntat egentligen.

”Sanningen” är att för över två veckor sedan publicerade den inte alltför högt värderade
tidskriften International Journal of Cancer en rapport från ett pågående internationellt projekt där det eventuella sambandet mellan mobiltelefoner och hjärntumörer studeras i 14 länder. Studien leds av ett välkänt cancerforskningsinstitut i Lyon som lyder under WHO (Världshälsoorganisationen). Svenska forskare deltar, men inte någon av de två Aftonblads-larmarna.
Några rapporter har kommit tidigare och nu gällde det data från fem av länderna. Enligt de deltagande forskarnas samfällda tolkning framkom inga bevis för ökad risk för hjärntumörer genom mobilanvändande; tvärtom sågs en viss skyddande effekt. Enda undantaget var den lilla grupp av deltagarna som haft mobil mer än tio år, där en liten ökning av tumörrisken kunde spåras på den sidan där telefonen används.

Annons
Mer från Startsidan
Annons
Annons