Mötesplats för afrikanska berättare

Bokmässan i Göteborg är en guldgruva för att ta del av nya världsbilder. SvD träffade fyra författare på plats i Göteborg som alla är en del av årets tema Afrika - en kontinent med vitt skilda litterära uttryck.

Lina Kalmteg, Johan Hellekant
Publicerad
Annons

När juristen Petina Gappahs rosade novellsamling, Sorgesång för Easterly, kom ut förra året sa hon till den brittiska tidningen The Guardian att hon var lite besviken. Hon hade hoppats på att arresteras i sitt uppväxtland Zimbabwe, där boken utspelar sig. I ett av de kala intervjurummen, där man slipper bruset på mässgolvet, skrattar hon nu högt när jag nämner det.

–Det var som när någon frågade mig om hur det var att skriva i exil. Jag kunde förstås ha gjort en jättegrej av det. Men det skulle inte vara sant, för jag lämnade Zimbabwe för studier och inte av politiska skäl. Det är samma sak om jag hade arresterats: Då hade försäljningen skjutit i taket och jag hade kunnat vara den ”stackars lilla författaren från Zimbabwe som blev arresterad av sin regering för att hon vågade säga sanningen”.

Annons
Mer från Startsidan
Annons
Annons