Påskmat från olika delar av världen

Förutom ägg och lamm består den svenska påskmatstraditionen i att, precis som till jul och midsommar, äta ett klassiskt smörgåsbord. I flera andra länder bakar man särskilda bröd till påsk. I Storbritannien dekoreras de med kors och i Grekland med ett rödfärgat ägg.

Joanna Drevinger
Uppdaterad
Publicerad
Annons

1 / 8

Grekland: Rött ägg för Kristi blod

Foto: Carine Vaissiere/Alamy
Carine Vaissiere/Alamy
Foto: Carine Vaissiere/Alamy

I Grekland äter man gärna det traditionella brödet tsoureki till påsk. Det är ofta sött och smaksätts lite olika beroende på region och tradition. Det äggstinna brödet som påminner om en fransk brioche har också vissa likheter med andra påskbröd så som det ryska kulich och colomba de páscoa som man äter i Portugal. Ofta bakas röda ägg, färgade med lökskal, in i brödet och dessa ska då representera Kristi blod.

Annons
Annons

2 / 8

Storbritannien: Bullar med kors

Foto: Alamy
Alamy
Foto: Alamy

I Storbritannien äter man varma kors bullar, eller hot cross buns som de heter på engelska, till påsk. Kopplingen till kristendomen, med korset som en symbol för korsfästningen, känns given, men det finns historia som talar om att brödet bakades även innan kristendomens intåg.

Bullarna som traditionellt äts på långfredagen innehåller ofta russin eller tranbär. Hot coss buns äts till påsk också i Australien, Kanada, Nya Zeeland och Sydafrika.

Annons
Annons

3 / 8

Foto: IBL
IBL
Foto: IBL

Ingen påsk i Finland är komplett utan den traditionella memma eller mämmi. Efterrätten är gjord på rågmjöl, malt och vatten som får stå varmt i flera timmar men utan att koka. Efter ett kort uppkok tillsätts sirap och pomeransskal och allt gräddas sedan i ugnen. Desserten serveras med grädde och socker. Man kan också köpa färdig memma i butik.

Annons
Annons

4 / 8

USA: Påskskinka

Foto: Tim Hill/Alamy
Tim Hill/Alamy
Foto: Tim Hill/Alamy

I USA och Kanada målar man och äter ägg men de har också en tradition av påskskinka. Att äta skinka till påsk är kvar från den tid då det inte fanns kylskåp och man slakatade en gris på hösten. Skinkan konserverade man över den långa vintern och serverades till påsk.

Annons
Annons

5 / 8

Tyskland: Grön soppa inleder påsken

Foto: Alamy
Alamy
Foto: Alamy

Körvelsoppa eller kerbelsuppe äter man i Tyskland på torsdagen före påsk. Vår skärtorsdag är på tyska gründonnerstag, eller grön torsdag och dagen firas genom att äta grön mat som just körvelsoppa men också ägg i grön sås, fiskkrikadeller i grön sås eller helt enkelt en stor sallad.

Annons
Annons

6 / 8

Ryssland: Välsignad kaka med russin

Foto: Olha Afanasieva/Alamy
Olha Afanasieva/Alamy
Foto: Olha Afanasieva/Alamy

Kulich heter den ryska påskkakan som påminner mycket om den italienska panettone. Den innehåller ofta russin och bakas i en hög cylinderform och dekoreras med strössel eller annat färgglatt. Enligt traditionen tar man med sin kulich med till kyrkan i en korg och låter prästen välsigna kakan. Den välsignade kulichen äts sedan före frukost.

Annons
Annons

7 / 8

Spanien: Fattiga riddare på spanskt vis

Foto: Alamy
Alamy
Foto: Alamy

Spanska torrijas är bröd som doppas i smaksatt mjölk, och sedan ägg innan det steks i olivolja, nästan precis som fattiga riddare. Torrijas äts ofta som frukost och även om det är en traditionell påskrätt så äts de i Spanien året runt.

Annons
Annons

8 / 8

Italien: Bröd med inbakade ägg

Foto: Elena Shashkina/Alamy
Elena Shashkina/Alamy
Foto: Elena Shashkina/Alamy

Det finns oändligt många varianter på pane di pasqua, påskbröd, i Italien. Enligt vissa ska brödet vara salt och enligt andra sött. Inte sällan bakar man in hela ägg i brödet precis som i det grekiska tsoureki. Även lamm är som i övriga delar av Europa en vanlig rätt på påskbordet.

Annons
Annons
Annons
Mer från Startsidan
Annons
Annons