ANNONS
Scrolla ner till SvDScrolla ner till SvD

Experter: Breivik inte sjuk

Först kom akademikerna och slet sönder den första rättspsykiatriska undersökningen av Anders Behring Breivik. Sedan avfärdade de som observerat honom i fängelset att han kunde vara psykotisk. Breivik var så nöjd att han till sist avstod från kommentarer.

Björn Lindahl
Publicerad
Annons

–I dag är det försvarets dag, konstaterade rättens ordförande, domaren Wenche Elisabeth Arntzen, när hon inledde den 34:e dagen av terrorrättegången i Oslo.

Professor Einar Kringlen, som med sina 81 år kan kallas för nestorn inom psykiatri i Norge, inledde dagen med att förklara varför han ändrat syn på om Breivik är psykotisk eller inte. Efter att han läst den första rättspsykiatriska utredningen sa han i en intervju den 6 januari att det lät rimligt att Breivik var paranoid schizofren. Han byggde det på uppgifter i rapporten om att Breivik såg sig som en framtida regent i Norge och ansåg sig vara en tempelriddare, att han ändrat livsmönster genom att flytta tillbaka till pojkrummet hos sin mor och att han gick med mask hemma för att inte bli smittad av mamman.

Laddar…