Mytomspunnet pansarslag i nytt ljus

Publicerad
Annons

Anders Frankson
Niklas Zetterling
Slaget om Kursk. Historiens största pansarslag,
301 s. Norstedts. ca 290:-

Under högsommaren 1943 utkämpades en av 1900-talets mest mytomspunna krigiska kraftmätningar. Det var mitt i andra världskriget, ett krig vars slut just då framstod som högst oförutsägbart. Hitlers arméer sökte genom en kraftfull serie operationer - en stor framstöt i söder samt en i norr - kringränna den ryska staden Kursk och de omfattande sovjetiska styrkorna i området. Om de lyckades kunde kriget ännu vinnas för nazismen.
Slaget om Kursk var en fortsättning på Erich von Mansteins framgångsrika motoffensiv under vintermånaderna 1943, vilken hade avbrutits av vårens lervällingar. Katastrofen vid Stalingrad var i detta läge att betrakta som historia; tyskarna var ånyo på offensiven. Men det gick inte som planerat. Ryssarna vann och tog initiativet i kriget, det krig som två år senare slutade med Berlins fall. Om denna ödesmättade vändpunkt handlar Anders Franksons och Niklas Zetterlings
bok Slaget om Kursk. Hur märkligt det än låter, med tanke på hur stora händelser boken berör, innehåller arbetet åtskilliga nyheter, även för den som tror sig känna till andra världskriget väl.

Annons
Mer från Startsidan
Annons
Annons