Ingen stress på Kap Verde
En resa till Kap Verde börjar på örikets viktigaste flygplats på den plattaste ön, Sal. Här finns bankomater men även växlingskontor - kan vara förmånligare inne i stan. En taxi till charterorten Santa Maria kostar 1 000 escudos på dagen och 1 200 escudos kvällstid.
Foto: JOHAN HELLEKANTDet är no stress som gäller på hela Kap Verde, även i Santa Maria där Luis ligger och slumrar i sin skottkärra i väntan på att nästa fiskebåt ska komma in med fångst att lossa.
Foto: JOHAN HELLEKANTNär fiskarna kommer in till piren blir det liv och rörelse i en annars mycket lugn strandmiljö. Här lastas fångsten i land. Färgerna är alltid starka och havet alldeles turkost.
Foto: JOHAN HELLEKANTTropikens fiskar är lite överkurs för de flesta, men röda garopas är vanlig fångst. Här finns också makrill som fångas i nät och förstås tonfisk.
Foto: JOHAN HELLEKANTPensao Les Alizés kan passa individuella resenärer som stannar en kortare tid på väg till andra öar. Välskött, franskdrivet budgethotell. Strandnära men utan sjöutsikt. Så centralt att gatuliv hörs – gardera med öronproppar.
Foto: JOHAN HELLEKANTMattias Östlund, 18, från Skutskär, är en baddare på skimboard. Att åka bräda på den glatta sanden just i vattenbrynet är ytterligare en glidsport som praktiseras på Sal.
Foto: JOHAN HELLEKANTHan och systern Maria Östlund tycker att flyget till grannöarna är för dyrt. ”Det händer inte så mycket på Sal, så vi borde tagit böcker med oss, för vi ska vara här en andra vecka.”
Foto: JOHAN HELLEKANTVindsurfing är ett måste. Längs stora charterstranden är vattnen lättseglade utan stora vågor. Vill man hyra bräda hela veckan kostar det 165 euro. Kolla mer på www.surfcaboverde.com.
Foto: JOHAN HELLEKANTSjälva samhället har också enkla hus längs gatorna. Många senegaleser reser hit och säljer prylar från fastlands-Afrika.
Foto: JOHAN HELLEKANTInne i stan finns små fik, här är det Café Creol som vi nog tycker passar bäst för en fika eller grogue.
Foto: JOHAN HELLEKANTPorto Antigo är en pyttehamn omfamnad av ett par centrala hotell mitt inne i Santa Maria.
Foto: JOHAN HELLEKANTDen här underbart belägna poolen är en del av lägenhetshotellet Aparthotel Porto Antigo. Det är nästan mitt i samhället, så man får gå ett par hundra meter för att komma till stora sandstranden.
Foto: JOHAN HELLEKANTVid Porto Antigo finns en liten hotellstrand med bar/pizzerian Papaya ute på en pir. Det här är en snygg semestermiljö.
Foto: JOHAN HELLEKANTDe unga kapverdiska surfarna på Ponta Preta har lärt sig sporten av amerikaner och fransmän. Till publiken hör Märta Willinius och Björn Gustafsson, Bjärred, som just i dag kört ut till surfrevet på en fyrhjuling. De är själva kitesurfare.
Foto: JOHAN HELLEKANTEn halvtimmes promenad från samhället reser sig all inclusivehotellet RIU Funana som en egen, sluten stad. Ihop med systerhotellet RIU Garopa handlar det om 1 000 dubbelrum.
Foto: JOHAN HELLEKANTStrandunderhållning på all inclusive-hotellet RIU Funana. Här behöver man aldrig fundera på vad man ska göra, för det finns ständiga gruppaktiviteter.
Foto: JOHAN HELLEKANTTunna vintermoln stoppar inte solen på Sal, men ibland arrangeras stolarna så att mera lä ska uppstå. Passadvinden dämpar ju värmen.
Foto: JOHAN HELLEKANTTypisk liten lunch på Kap Verde: Grillad nyfångad fisk, lite ris och kokta grönsaker. Därtill bröd och för den som vill ett vin, som smakar bäst om det kommer från nordligare land. Räkna med cirka 80 kronor för en huvudrätt och 150 kronor för en flaska vin. Vattnet kostar 12 kronor.
Foto: JOHAN HELLEKANTStrandpromenaden går en dryg kilometer från piren ut längs stranden mellan havet och resorterna. Sedan slutar den tvärt och man får gå sanden.
Foto: JOHAN HELLEKANTCharterstranden i Santa Maria är 8 kilometer lång och särskilt vacker att vandra längs i kvällssolen.
Foto: JOHAN HELLEKANTNere på charterstranden, nära piren, står fiskaren Aristides och målar sin kära båt som heter Que Imadas. Fiskarna, deras båtar och fångst är det som ständigt följer med på en resa genom Kap Verdes alla öar.
Foto: JOHAN HELLEKANTTerrassen på restaurang Odjo d'Agua är perfekt för en solnedgångsdrink.
Foto: JOHAN HELLEKANTPå fredag- och lördagkvälllar är tipset att gå till Angelas lilla krog inne i en gränd i samhället. Där spelar två musiker bitterljuv coladera medan turister och bybor samlas kring kolgrillen där kycklingspett grillas.
Foto: JOHAN HELLEKANTVad då sevärdheter? Man får ha en mer djuplodande nyfikenhet för att ha utbyte av en ötur på Sal. Det hör förstås till att åka runt och lite annat än öde landskap finns trots allt att begrunda.
Foto: JOHAN HELLEKANTSalinerna i Pedra de Lume har så hög salthalt att man trots ett djup på bara ett par decimeter kan ta ett dopp och flyta på ytan. Kolla bara att duschen fungerar uppe i baren...
Här kommer vi på vår ötur till transporthamnen Palmeira. Åter är det fiskarna som vi fascineras allra mest av. Här rensar de fångsten på cementrampen.
Foto: JOHAN HELLEKANTPå sydostsidan av Sal får passadvinden rätta vinkeln mot stranden och här flockas unga européer som gillar kitesurfing. Luften är full av skärmar.
Foto: JOHAN HELLEKANTDet är inte lätt att hitta sevärdhetet på en örunda, så även detta hål anses värt ett stopp. Lyser solen kan man se hur havet, som här når in genom en grotta, är alldeles turkost.
Foto: JOHAN HELLEKANTRåkar du göra en örundtur, kommer denna vik att lanseras som en liten sevärdhet, fastän skandinaver kan vara ganska kräsna vad gäller kustlinjer.
Foto: JOHAN HELLEKANTNeptunus stävar in mot fiskepiren i Santa Maria. En av de många utflykter som kan göras till havs går med denna glasbottenbåt.
Foto: JOHAN HELLEKANTLite vardagskommers längs gatorna i Santa Maria. Någon brådska råder aldrig och man kan vänta länge på att få sälja en enda frukt.
Foto: JOHAN HELLEKANTKap Verde, liksom denna lilla sportbar på en bakgata i Santa Maria, är mycket influerat av Nya världen. Här influerar öarna i Karibien och förstås Brasilien vars språk man delar. Rastafarifärgerna hör till.
Foto: JOHAN HELLEKANTDet finns flera surfbutiker som hyr ut material och har instruktörer längs charterstranden som är perfekt för vindsurfing. Vågorna är vanligen mycket snälla kring fiskepiren.
Foto: JOHAN HELLEKANT