Analys

Tomas Lundin:Grekisk sanering kan bli ny rysare

Tomas Lundin

Marknaderna reagerade i går med en axelryckning på nedgraderingarna av bland annat Frankrike i slutet av förra veckan. Däremot ser förhandlingarna i Grekland om en skuldavskrivning för de privata långivarna ut att bli en nagelbitare. Utan en uppgörelse går landet mot en konkurs. På EU-toppmötet den 29 januari faller domen.

Tomas Lundin
Publicerad
Annons

BONN Tunnelbanan i den grekiska huvudstaden Aten står i dag stilla och i medierna runt om i landet strejkar journalisterna när den så kallade trojkan med representanter för Internationella valutafonden (IMF), Europeiska Centralbanken (ECB) och EU börjar nagelfara den grekiska sparpolitiken.

Åtstramningarna som håller Grekland i ett järngrepp sedan snart två år tillbaka har lett till att de anställda på många av landets tidningar och radiostationer inte har fått sin lön på flera månader. Även i apoteken har krisen nu slagit igenom med full kraft. Läkemedel ges inte längre ut mot recept utan bara mot betalning i kontanter. Orsaken är att de statliga försäkringskassorna inte längre betalar sina räkningar hos apoteken. Dessa får i sin tur inga läkemedel från grossisterna om de inte betalar kontant i förväg. Det är ond cirkel som tydligt visar hur rädsla och misstänksamhet drar landet allt djupare ner i eländet.

Annons
Mer från Startsidan
Annons
Annons