CIA-chefen ångrar sig

Han satt vid president George W Bushs sida på morgonen den 11 september 2001 och vid president Obamas sida den 1 maj 2011 under den nattliga dödsräden mot Usama bin Ladins gömställe. Nu avslöjar Michael Morell vad han tycker om CIA där han jobbade i nästan 30 år.

Publicerad
Tidigare näst högsta chefen i CIA, Michael Morell.

Tidigare näst högsta chefen i CIA, Michael Morell.

Foto: AP
Annons

Michael ”Mike” Morell klättrade högt inom underrättelsetjänsten och var tillförordnad chef i två omgångar. I sin nya bok ”The great war of our time” beskriver han vad som hände i korridorerna i högkvarteret i Langley och ute på fältet – och framför varningen att terroristhotet är större än någonsin.

Boken är inte ute än men några ex har spritts till redaktioner, som fått avslag på begäran om kommentarer från CIA. Högt uppsatta tjänstemän i George W Bushs regering förekommer flitigt på sidorna. Men när och om de träder fram lär det bli med samma försvar som vanligt, både om upprinnelsen till Irakkriget och de omstridda förhörsmetoderna. Beträffande tortyren menar Morell också att dessa metoder var nödvändiga och han kritiserar senatsrapporten där slutsatsen drogs om att skendränkning inte ledde till några genombrott.

Annons
Mer från Startsidan
Annons
Annons