Polen öppnar hemligt arkiv från kalla kriget

Relationerna mellan Warszawa och Moskva har stadigt försämrats de senaste åren. Nu riskerar de att nå fryspunkten sedan Polens nya högerregering beslutat att öppna Warszawapaktens hemliga arkiv och släppa känsliga dokument från det kalla kriget.

Tomas Lundin
Publicerad
Annons

BONN
Ett av dokumenten som försvarsminister Radoslaw Sikorski visade i slutet av veckan är en karta som åskådliggör hur Västeuropa skulle utplånas efter en amerikansk kärnvapenattack på Sovjetunionen.
Kartan som är från 1979 är fylld av röda svampliknande moln som visar var de sovjetiska kärnvapenmissilerna skulle detonera. Till de städer som skulle utplånas hör dåvarande tyska huvudstaden Bonn och storstäder som Hamburg, Frankfurt, München och Köln. Men också NATO-staden Bryssel och de viktiga hamnstäderna i Nederländerna och Belgien.

Även stora delar av Polen, på den tiden medlem i Warszawapakten och Moskvas bundsförvant, skulle ha ödelagts. Warszawapaktens strateger räknade med att NATO skulle svara på de sovjetiska raketerna med attacker på Polen. Detta för att stoppa sovjetiska stridsvagnsförband som enligt den tidens planering skulle rulla in i Västeuropa via den nordtyska slätten.
– Polen hade fått delta i en militär operation som hade ödelagt hela landet, sade i fredags försvarsminister Sikorski som på presskonferensen i Warszawa stod framför kartan. Attackerna hade enligt Sikorski dödat två miljoner polacker.
Däremot hade Storbritannien, USA:s närmaste allierade, förskonats. Enligt den sovjetiska strategin skulle attacken i ett första steg koncentreras till Västeuropa. Inte heller Frankrike skulle angripas, förmodligen eftersom Frankrike visserligen var NATO-medlem men inte deltog i försvarsalliansens gemensamma militärkommando.

Annons
Mer från Startsidan
Annons
Annons