”Han har en dold agenda”

Sven Å Christianson, professor i rättspsykologi, hävdar att Thomas Quick har en dold agenda och att det inte handlar om att få en klarhet i morden som han dömts för.

– Det enda vi kan vara säkra på är att Sture Bergwall ljuger, säger han.

Negra Efendić
Publicerad
Annons

Sven Å Christianson känner Thomas Quick som idag heter Sture Bergwall mycket väl. Han har på uppdrag av rikskriminalen utformat vallningar och rekonstruktioner i några fall där Quick misstänktes för mord. Christiansson har haft en långvarig kontakt med Quick i forskningssyfte och säger till SvD.se att han inte är förvånad över att han nu får resning eftersom det inte är ovanligt att gärningsmän tar tillbaka sina erkännanden.

– Det här handlar inte om att bli frikänd för alla de morden han är dömd för. Det anser jag vara helt uteslutet. Det finns en dold agenda bakom.

Sven Å Christianson vill inte gå närmare in på vad han menar men hans bedömning är att Thomas Quick aldrig kommer att lämna rättspsykiatrin.

– Jag har aldrig uttalat mig om hans skuld. Jag har lämnat bakgrundsinformation och testat hans minne men jag har inte bedömt hans tillförlitlighet.

Christianson säger även att Thomas Quick redan för flera år sedan i samtal med honom aviserat att han tänker ta tillbaka sina erkännanden.

Han tycker att det är bra att det aktuella fallet tas upp på nytt om det finns frågetecken kring det.

– Det enda vi kan vara säkra på är att Thomas Quick ljuger. Först erkänner han och sedan tar tillbaka det. Frågan är när talar han sanning.

Han påpekar även att Thomas Quick figurerat i media i många år, redan innan han tog på sig skulden för morden.

– Det här är en mediacirkus. Många gärningsmän behöver uppmärksamhet för att tillfredsställa ett bekräftelsebehov.

Annons
Annons
Mer från Startsidan
Annons
Annons