Varför kalla sig white trash?

Filmregissören John Waters har sagt att ”white trash” är det sista rasistiska uttrycket man fort­farande kommer undan med. Från början var det en ned­låtande term för fattiga, irländska arbetare i Baltimore, men i dag kallas såväl George Clooney som Paris Hilton för white trash. SvD reder ut begreppsförvirringen i USA.

Martin Gelin
Publicerad
Annons

I ett avsnitt av det brittiska komediprogrammet Da Ali G show rapporterade Sacha Baron-Cohen från New Yorks modevecka, i rollen som den ­österrikiska modereportern Bruno. Där träffade han en designer som just visat en kollektion som kallades ”white trash-inspirerad”. När de började diskutera hur målgruppen för kollektionen såg ut skrattade Bruno: ”Inte white trash-människorna i alla fall, för de har inte råd”.

Modevärlden är dock knappast ensam om att exploatera white trash-estetiken i dag. White trash, som från början var en grovt nedlåtande term, har blivit så flitigt använt i amerikaners vardagsspråk att man sällan reflekterar över uttryckets ursprung. Den populära föreställningen om vad som är white trash – fattiga vita familjer som bor i husvagn på landsbygden och dricker burköl hela dagarna – har breddats till att innefatta alla vita människor som tycks bete sig ovärdigt. ”Hollywood white trash” har blivit ett samlingsbegrepp för kändisar som anses festa för mycket. När Britney Spears eller Lindsay Lohan däckar utanför en nattklubb i Los Angeles kallar tidningarna dem white trash dagen därpå. När Paris Hilton dömdes till fängelse nyligen löd en av kommentarerna på skvallerbloggen Perez Hilton: ”Hon är puckad och white trash – hon förtjänar det”.

Annons
Mer från Startsidan
Annons
Annons