Den rikaste procenten äger nästan halva världen

Kris? Vilken kris? Trots knackig världsekonomi stiger världens samlade privatförmögenheter till nytt rekord och växer snabbare än någonsin. Men rikedomen är väldigt skevt fördelad.

Andreas Cervenka
Publicerad
Annons
Foto: CREDIT SUISSE
Foto: CREDIT SUISSE

Klicka på grafiken för fler diagram.

Det visar den årliga Global Wealth Report från storbanken Credit Suisse. Banken konstaterar att även om världsekonomin gått trögt de senaste åren har det inte hindrat de privata förmögenheterna att öka snabbt. Mellan mitten av 2013 och mitten av 2014 steg den samlade förmögenheten med drygt 20 000 miljarder dollar till 263 000 miljarder dollar, ett nytt rekord. Och ja, det är många nollor att hålla reda på. 263 000 miljarder dollar är lika med i runda slängar 500 gånger Sveriges BNP.

Annons
Annons

En viktig orsak till ökningen är stigande börskurser och fastighetspriser.

Förmögenheterna är nu 20 procent högre än före finanskrisen och 39 procent över nivån 2008, enligt Credit Suisse. Tillväxten är sannolikt den högsta någonsin skriver banken. Sedan år 2000 handlar det om en fördubbling.

Men pengarna är minst sagt ojämnt fördelade. 1 procent av världens befolkning kontrollerar 44 procent av världens tillgångar. Även bland de rikaste är det stora skillnader. Det finns 35 miljoner personer med en förmögenhet på mer än 1 miljon, och 128 200 personer med mer än 50 miljoner dollar och 45 200 med över 100 miljoner dollar, enligt Credit Suisse.

Den rikaste tio procenten sitter på 87 procent av världens tillgångar.

Längst ned i förmögenhetspyramiden finns 3,3 miljarder människor som har mindre än 10 000 dollar eller tillsammans 2,9 procent av världens privata tillgångar. De flesta är dock betydligt fattigare. Det krävs bara 3 650 dollar för att kvala in bland den rikaste halvan av världens befolkning, enligt Credit Suisse.

Ökande klyftor har blivit ett hett debattämne på senare tid och de nya siffrorna visar att de tycks ha ökat efter finanskrisen.

Mellan år 2000 och 2007 krympte förmögenhetsskillnaderna i 74 procent av de länder som ingår i rapporten. Men mellan 2007 och 2014 steg klyftorna i 76 procent av länderna.

En viktig förklaring är stigande tillgångspriser, alltså aktier och andra finansiella tillgångar som förstås gynnar de som äger sådana. Detta beror i sin tur till stor del på centralbankernas enorma stimulanser med nollräntor och obligationsköp.

Däremot är trenden inte lika tydlig i världens största ekonomier, enligt Credit Suisse, vilket kanske kan förvåna något. I de så kallade G7-länderna har förmögenhetsskillnaderna bara ökat i Storbritannien, Frankrike och Italien sedan 2007.

Enligt Credit Suisse kan det bero på att de rikaste i de utvecklade länderna förlorade en proportionerligt större andel av sina tillgångar i finanskraschen 2008 och 2009.

Sverige nämns i rapporten som ett land med stora klyftor där de tio rikaste procenten har nära 70 procent av förmögenheten och med många dollarmiljonärer i förhållande till storleken på befolkningen.

Annons
Annons
Annons
Mer från Startsidan
Annons
Annons