Säg det med kläderna

Slips eller inte blev frågan i vintras när självaste Börje Ekholm presenterade Investors bokslut med uppknäppt skjortkrage. Från SEB förkunnade Annika Falkengren att där har minsann ingen slips längre, och det från en chef som gärna klär sig i kofta. Betyder det att man kan ha på sig vad som helst på jobbet? Nej, kläder är kommunikation, och ju högre upp i hierarkin, desto viktigare är det hur du klär dig.

Therese Larsson
Publicerad
Annons

Första dagen på nya jobbet och vi är nog många som stått och stirrat på kläderna i garderoben. Inte för strikt, inte för uppklätt, inte för tråkigt, men absolut inte för festligt. Hel och ren, ja visst, men vi vet alla att det inte riktigt räcker till. Det spelar ingen roll om favoritjeansen är aldrig så rena, och helt utan hål. På vissa arbetsplatser funkar de inte. På andra är kostym precis lika fel.

– Kläder är viktigt. De signalerar respekt för kunden, och första dagen är det nog bra att försöka smälta in, säger Monika Elling, själv klädd i en vacker orangeröd kavaj och en färgstark sjal. ”Smälter in” är inte det första man tänker när man ser Monika Elling, men så är hon också vd för bemanningsföretaget Poolia, och som chef gäller lite andra regler – men mer om det strax.

Annons
Mer från Startsidan
Annons
Annons