Fritt val av skola ökade segregering

Uppdelning Möjligheten att välja skola har slagit igenom. Var femte grundskoleelev i Stockholm åker till en annan stadsdel. En framgång för vissa, medan andra riskerar att bli kvar i en allt mer segregerad skola.

Publicerad
Annons

Skolvägen har blivit längre för stockholmseleverna. Var femte elev i grundskolan väljer en skola i en annan stadsdel. Innerstadsskolorna lockar mest. Flest lämnar Vantör - populärast är skolorna på Norrmalm, visar siffror som SvD tagit fram.

I morgontrafiken in till stan syns inte bara jobbpendlare. På tunnelbanan sitter allt fler skolelever. Förra året gick 13 655 grundskoleelever i en skola i en annan stadsdel. 4 364 pendlade in från ytterstaden till skolorna i innerstaden, en ökning med drygt tusen elever på fyra år. 1 475 förstaklassare reser varje dag till en skola i en annan stadsdel.
Forskaren Jenny Kallstenius intervjuade förra läsåret cirka 50 elever som pendlar till innerstaden. Elever från alla samhällsklasser och med olika modersmål söker sig in, men flickor och elever med högutbildade föräldrar är överrepresenterade. Inte en enda ångrade sitt skolval.

Annons
Mer från Startsidan
Annons
Annons