Ingen ljusning för unga bostadslösa

Av de knappt 7000 hyreslägenheter som förmedlades av Stockholms stads bostadsförmedling förra året gick drygt hälften till unga. Det visar en genomgång som bostadsförmedlingen gjort på uppdrag av SvD. Trots det saknar över hälften av länets invånare mellan 20 och 27 år en bostad. Och behovet bara växer.

Anna Gustafsson
Publicerad
Annons

– Det är de stora 90-talskullarna som är på väg ut nu. Problemet är att det inte finns tillräckligt med bostäder som är möjliga för dem att flytta in i. Jag är mycket orolig för vad som ska hända de närmaste åren, när samtidigt allt fler unga står utanför arbetsmarknaden, säger Sven Bergenstråhle, bostadsforskare på Hyresgästföreningen, som forskat om unga vuxnas boende.

Av de köande i den kommunala bostadskön i Stockholms stad 2008 hörde över hälften, 55 procent, till åldersgrupperna 18–34 år. Var fjärde köande var under 24 år. Och av de 6904 lägenheter som förmedlades av Stockholms stads bostadsförmedling förra året gick sammanlagt 60 procent till de yngsta åldersgrupperna, visar en specialkörning som gjorts för SvD.

Annons
Mer från Startsidan
Annons
Annons