ANNONS
Scrolla ner till SvDScrolla ner till SvD

I musiken möts öst och väst

Med upplösningen av Sovjetunionen försvann också det statliga stödet till musiklivet i Centralasien. Med stöd av privata sponsorer har emellertid den nationella musiken fått ett mera seriöst bemötande. Samtidigt har vännerna av konstmusik fått möjlighet att vid sidan av ryska klassiker också få lyssna till verk av till exempel svenska kompositörer.

Torgny Hinnemo
Publicerad
Annons

I östra Uzbekistan framförs klassisk poesi nästan alltid till ackompanjemang av en liten luta.

Den kirgiziska dramatiska teatern i Osj har 600 platser. När ytterligare 200 personer trängt sig in mellan raderna låser administrationen även nödutgångarna. Tonåringar, barn och gummor lyssnar andäktigt när Yulduz Usmanova framför sina egna texter på uzbekiska ackompanjerad av synt och elgitarrer men också elförstärkta traditionella stränginstrument och ramtrumma. I Osj i södra Kirgizistan genomför hon åtta konserter på fyra dagar men ändå får många besvikna vända vid entrén.
I sitt hemland Uzbekistan är Yulduz så stor att när studenterna vid språkuniversitetet i Samarkand genomgick examensprov i början av augusti var en av frågorna när hon har sin födelsedag. Hon har framträtt i Västeuropa sedan 1992, bland annat två gånger i Stockholm. Men nu har hon bytt europeisk manager.

Laddar…