Recension

KristallnattenPåminnelse om pöbelmakt

ÖDESDIGER NATT. När främlingsfientlighet syns såväl i politiska förskjutningar som i tilltagande hatbrott tycker Kaj Schueler att ”Kristallnatten” av Øyvind Foss borde vara allmän läsning i skolorna.

Uppdaterad
Publicerad
Judiska affärsinnehavare sopar trottoaren ren från glas efter Berlinbornas dåd under den så kallade Kristallnatten.

Judiska affärsinnehavare sopar trottoaren ren från glas efter Berlinbornas dåd under den så kallade Kristallnatten.

Foto: SCANPIX
Annons

Detta har hänt. För en månad sedan anordnade judiska församlingen i Malmö ett veckoslutsläger för barn mellan 7 och 10 år. Tillsammans med ett antal vuxna vistades de på sin kursgård i Höllviken. Redan första kvällen dök ett tiotal ungdomar upp och skrek ”judesvin” och ”heil Hitler”. Polisen tillkallades men när de anlände hade de försvunnit.

Nästa kväll återvände 20–30 ungdomar, sparkade ner ett staket, uppträdde hotfullt, kastade ägg mot byggnaden och skrek ”judejävlar förstör Höllviken”. Polisen fick tag i några av dem, alla var under 15 år och gick på två lokala skolor. En åklagare kopplades in men eftersom ingen var i straffbar ålder överfördes ärendet till de sociala myndigheterna. Rektorn på en av skolorna, där händelsen diskuterats med föräldrar och ungdomar, menar att främlingsfientlighet har varit en bidragande orsak. Några ville ha det till pojkstreck, men eleverna var fullt medvetna om vilka som gästade kursgården. Dessutom fick Sverigedemokraterna i årets skolval en större andel av rösterna än vid tidigare val på skolan.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons