Följ med in på det stängda Nationalmuseum

Sprängning pågår på Nationalmuseum i Stockholm. Under snart ett år har museet renoverats och först 2018 väntas det öppna för besökare igen. En spricka i taket hårdbevakas och stora fönster dyker upp bakom tegelstenarna. Överraskningarna är många när museet ska hitta tillbaka till sitt ursprung. Klicka vidare för att följa med på en rundvandring på det stängda museet.

Publicerad
Annons

Ett modernt museum
När Nationalmuseum öppnade 1866 var det en modern museibyggnad, men skillnaden mot dagens museum är stor. Det fanns ingen el, så dagsljuset fick styra öppettiderna. Trapphuset värmdes inte upp, så besökarna fick behålla ytterkläderna på, och av rädsla för brand eldades det bara under dagarna. Katter strök runt inne på museet för att hålla råttor och möss borta. Klicka vidare för att följa med på en rundvandring på det stängda museet.

Tillbaka till ursprunget
Under 2014 flyttade konsten ut ur museet, och i juli påbörjades det praktiska arbetet med den första genomgripande renoveringen sedan museet byggdes. Tanken är att byggnaden ska bli mer lik det museum som arkitekten Friedrich Augusti Stüler planerade, men med en rad moderniseringar.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons