Matböckerna du inte kan vara utan

Publicerad
Annons
1/4
2/4
3/4
4/4

Det är i princip omöjligt att inte bli sugen på att laga och äta mat när man bläddrar igenom ”Tillbehör och garnityr” (Natur & kultur) av Sveriges kanske främst kock just nu: Tommy Myllymäki. Precis som hans förra bok ”Såser” har han och förlaget lyckats hitta en ny nisch i kokboksgenren. Och det är inte helt enkelt. Detta är ingen vegetarisk kokbok, även om i princip alla rätter är gröna.

Lisa Förare Winblads ”Det godaste jag vet” (Ica bokförlag) är precis vad det låter som: en bok med recept på den välkända matskribentens favoritmat. Den är uppdelad i tio smakkapitel som vitlök, citron och chili. I dessa finns recept och bra fakta. Längst bak i ett appendix finns en användarvänlig lista över smakkamrater.

”Syditaliens kök och skafferi” av Hannu Sarenström och Sanna Töringe (Bonnier fakta) är ännu en bok som dokumenterar två skribenters härliga matresa. Hög dräggelfaktor över fantastiska matbilder och recept på Italiensk mat när den är som allra godast. Även här kombineras recept med mycket text, men kapitlen om bönderna, regionerna och råvarorna känns ändå befogade.

Konditorn Roy Fares står bakom flera aktuella böcker men frågan är om inte ”Delicious” (Bonnier fakta) är den bästa. Visst är det kanske fortfarande omotiverat många bilder på Roy, men ack så fina de är och vilka recept. Det blir en söt höst.

Tv-programmet var en succé och ingen blir väl egentligen förvånad över att man nu även har gjort en bok av Jills veranda. ”Country cooking med Jill i Nashville” (Massolit förlag) heter den. Den här typen av böcker kan kännas krystade, men inte denna. Jill Johnson och SvD:s duktiga matmedarbetare Liselotte Forslin står för recepten, Mia Gahne har skrivit texterna och Jan Rundgren har stajlat. Bonus är en cd-skiva där Jill Johnson sjunger countryfavoriter.

Annons
Annons
Annons
Mer från Startsidan
Annons
Annons