Vad du än gör - se till att du inte avviker

Svenskheten har sina plussidor. Men definitivt också sina minussidor - som att vi inte vill släppa ”främlingar”, det annorlunda, in på livet. Denna svenska mentalitet är ett arv från gamla Bondesverige, som vi ännu inte lämnat bakom oss, menar etnologen Åke Daun.

Publicerad
Annons

För en helsvensk är det naturligt att inte vara för kritisk på jobbet och att istället söka det som förenar - det som gör att gruppen har det trevligt ihop på kafferasterna och mötena.
Lika naturlig är den spridda svenska uppfattningen att den som inte har fostrats i den speciella svenska kulturen inte kan fungera som det förväntas på en svensk arbetsplats.

– Många svenskar har svårt att slappna av om de inte är omgivna av människor som är precis som de själva. Man föredrar samma neutrala ansikts- och kroppsspråk. Och ska man bli en del av en svensk grupp gäller det att följa kollektivets regler från första stund. Det erbjuds sällan en andra chans. Man ska uppträda som de andra, inte sticka ut för mycket, säger Åke Daun, professorn i etnologi som skrivit flitigt om den svenska mentaliteten, bland annat boken Svensk Mentalitet från slutet av 1980-talet.
Han figurerade också ofta i medierna inför euroomröstningen när det typiskt svenska plötsligt definierades som ett problem för att rösta ja till euron.

Annons
Mer från Startsidan
Annons
Annons