Reinfeldt har inte hunnit få distans

Fredrik Reinfeldt höll på tisdagen pressträff med anledning av att hans bok ”Halvvägs” gavs ut på Albert Bonniers Förlag.
Fredrik Reinfeldt höll på tisdagen pressträff med anledning av att hans bok ”Halvvägs” gavs ut på Albert Bonniers Förlag. Foto: Jonas Ekströmer/TT

Fredrik Reinfeldts memoarer behandlar hans regerings alla stora beslut – men väcker mer frågor än den ger svar. Intressant är inblicken i den moderata partikulturen, skriver Tommy Möller.

Tommy Möller
Publicerad
Annons

Det är inte oproblematiskt för ledande politiker att skriva memoarer, särskilt inte när det sker i direkt anslutning till avgången. För att kunna se tydligt är det bra med lite distans. För en makthavare är memoarerna i regel också ett försvarstal. Det är oundvikligt när man ska redogöra för beslut och därigenom rättfärdiga sina handlingar. Det gäller dock att inte överdriva, och framstå som skrytsam. Intressantast för läsaren blir det när självkritik förekommer. Alla gör vi dumheter, alla har vi dåliga dagar på jobbet och alla förtjänar vi emellanåt kritik. Både för våra handlingar och underlåtenhetssynder.

Fredrik Reinfeldt tillhör den kategori toppolitiker som har minst att skämmas för. Hans framgångar talar för sig själva, vilket även hans motståndare vidgår. Ändå – eller kanske just därför – är hans bok inte särskilt skrytsam eller självförhärligande. Det finns inslag av både självkritik och självironi. Försonligheten gentemot motståndare inom och utanför det egna partiet är påfallande stor. Inga vendettor alls, faktiskt. Och då har författaren som bekant varit indragen i en hel del strider – man blir knappast partiledare och statsminister utan att utkämpa några sådana. Aron Etzler har i sin bok ”Reinfeldteffekten” skildrat Reinfeldts metod att i debatter porträttera sina motståndare på ett ofördelaktigt sätt – Göran Persson som trött och förbrukad, arrogant och oförmögen att få ned arbetslösheten; Mona Sahlin som slarvig och mindre statsministermässig etc. Den som vill läsa om sådant ska inte köpa boken.

Annons
Mer från Startsidan
Annons
Annons