McCain och Palin två av flera syndabockar

En punkt till kan läggas till när eftermälet ska skrivas om George W Bush: det republikanska partiet ligger i spillror. Ironiskt nog blir det dessutom en Arizonasenator, John McCain, som bildar slutvinjetten för den konservativa rörelse som hans företrädare Barry Goldwater inledde.

Karin Henriksson
Publicerad
Annons

Den massiva tillbakagången i valet i tisdags tyder på att republikanerna riskerar att bli ett parti som bara appellerar till vita, äldre och kyrkogående väljare på landsbygden i Södern. Detta är naturligtvis en hårdragning, men kartan över USA är betydligt blåare än den var efter valen 2000 och 2004. Demokraten Barack Obama segrade stort i vad som ändå är framtidssegment bland väljarna: unga och latinos.

Finanskrisen bidrog till McCains förlust, men han hade egentligen aldrig varit någon fanbärare för partiet på samma sätt som Bush var till en början. Den jublande entusiasmen som mötte vicepresidentkandidaten Sarah Palin gav visserligen McCain en skjuts uppåt i opinionsmätningarna i ett avgörande skede i kampanjen. Men redan då varnades att Palin representerade ett för smalt block, med sina åsikter i moralfrågorna som är striktare än folkopinionens.

Annons
Mer från Startsidan
Annons
Annons