Recension

Känn pulsen slåEtt liv värt att kämpa för

Berny Pålsson är född 1983. Han bor med sambo och fem katter utanför Stockholm och är sedan två år helt drogfri.
Berny Pålsson är född 1983. Han bor med sambo och fem katter utanför Stockholm och är sedan två år helt drogfri. Foto: VIKTOR
Paulina Helgeson
Publicerad
Annons

När det svarta och plågsamma möter den som läser en bok eller ser en film finns oftast den lilla frasen ”det är ju inte på riktigt” som ett delvis omedvetet filter i bakhuvudet. Den gamla sanningen att verkligheten överträffar dikten innebär förstås att även det mest fruktansvärda i fiktionen har en ännu värre motsvarighet någonstans i verkligheten, men i det läsande ögonblicket går det ändå att trösta sig med att just nu, just den här fiktionen, är något påhittat. Undantaget är förstås de berättelser som byggs av en verklig människas faktiska upplevelser, där fiktionsfiltret sätts ur spel och den tröstande frasen inte fyller någon funktion.

De här tankegångarna gör sig påminda vid läsningen av Berny Pålssons andra bok, Känn pulsen slå. Det hade varit så skönt att kunna förvisa berättelsen om övergrepp, missbruk och psykisk sjukdom till fiktionslandet och kanske tillrättavisa författaren för överdrifter och visst effektsökeri, för vem vill att något sådant skall vara sant?

Annons
Mer från Startsidan
Annons
Annons