Fler dör av läkemedel än i trafiken i USA

De flesta dödsfall i USA minskar men det finns ett undantag – allt fler dör av läkemedelsöverdoser, visar en ny amerikansk sammanställning. Det är första gången antalet döda i överdoser är fler än döda i trafiken sedan man började föra statistik 1979.

Alexandra Hernadi
Publicerad
Annons

Dödsfall orsakade av läkemedel, allt från överdoser av utskrivna receptbelagda läkemedel till dödliga kombinationer av läkemedel och andra droger som till exempel alkohol överstiger för första gången antalet döda i trafiken, rapporterar
LA Times som analyserat ny myndighetsstatistik. Under 2009 avled 37 485 personer i dödsfall som en följd av överdoser, enligt den amerikanska motsvarigheten till Socialstyrelsen.

På tio år har antalet döda på grund av läkemedel fördubblats – i dagsläget avlider en person var 14:e minut i USA, skriver tidningen. Dödsolyckor i trafiken har under samma period minskat år efter år, troligtvis på grund av att man investerat i trafiksäkrare bilar och vägsystem. Detta trots att allt fler kör bil och dessutom längre sträckor. Under 2009 omkom 36 284 personer i trafiken, en minskning med en tredjedel jämfört med siffror på sjuttiotalet.

Annons
Mer från Startsidan
Annons
Annons