Bahar Pars: Scenkonsten blev min räddning

Bahar Pars dotter Ariel kallar Dramaten för Guldhuset. Här på den traditionstunga nationalscenen spelar Bahar Pars just nu en omtolkad August Strindberg.
Bahar Pars dotter Ariel kallar Dramaten för Guldhuset. Här på den traditionstunga nationalscenen spelar Bahar Pars just nu en omtolkad August Strindberg. Foto: Staffan Löwstedt

Att utbilda sig till skådespelare innebar ett nytt liv för Bahar Pars. Ett slags omstart. Just nu gör hon succé i "En man som heter Ove". I vår står hon på Dramatens scen, regisserar på Uppsala Stadsteater och spelar en av huvudrollerna i SVT:s nya serie "Vårdgården".

Publicerad
Annons

Det hon kommer ihåg är fascinationen inför allt det raka, det fyrkantiga – arkitektoniska strukturer av sten. Det var det svenska. Året var 1989. Familjen hamnade i Trelleborg. Flyktingförläggningen var helt okej. Visst, människor skrek rasistiska saker ibland. Någon som kallades Lasermannen gick lös och Bert Karlsson var på gång att göra populism av främlingsfientligheten men familjen var ändå där, bortom kriget i Iran. Mamma, pappa, tvillingarna – och Bahar, 10 år.

Bahar Pars har gjort flera långa resor. Från Shiraz i sydvästra Iran till Stockholm, via Trelleborg. "Jag talar jättebra skånska”, säger hon parentetiskt, ”funderar på att sätta det på mitt cv”. Hon har dessutom rest till nationalscenen Dramaten - och blivit enormt hyllad på vita duken för sin senaste film. Hon spelar rollen som Parveneh, den starka kvinnan som flyttar in och blir närmsta grannen till en till synes ytterst vresig man, besatt av ordningsregler. Vid namn Ove.

Annons
Mer från Startsidan
Annons
Annons