Krönika

Mikael Mölstad:En hel del fördelar med halvflaskor

Mikael Mölstad

Mikael Mölstad har gjort en halvomvändning. Från att inte ha sett vitsen med vin på halvflaska till att se dem som en möjlighet att njuta finare viner oftare. Men han tycker att utbudet på både krog och Systembolag borde blir bättre.

Mikael Mölstad
Publicerad
Annons

En sak kan jag villigt erkänna: Jag har aldrig varit speciellt förtjust i vin på halvflaskor. Jag tycker det ser både småttigt och snålt ut. Men jag är inte sämre än att jag kan ändra mig. Till viss del kan jag tacka några SvD-läsare för denna halvomvändning. De har återkommit flera gånger och vill att jag ska uppmärksamma fördelarna med småbuteljer.

Fördelar? Hittills har jag inte sett vitsen med att köpa en halvflaska av ett standardvin och betala mer pengar per centiliter. Som exempel kostar budgetvinet JP Chenet 36 kronor halvflaskan – men bara 59 kronor helbuteljen. Det ger ett literpris om 96 kronor respektive 79 kronor. För boxvinet är literpriset endast 61 kronor. Samtidigt inser jag att halvflaskan är perfekt för ensamhushåll eller för de som vill hålla igen på alkoholintaget.

Min stora upptäckt är dock att jag, genom att köpa halvflaskor, kan njuta av finare viner oftare. Många lite dyrare viner finns nämligen också på halvflaska och då är det som att jag betalar halva priset för en stor vinupplevelse. Fyrahundra kronor för en flaska vin en fredagskväll känns mycket – men tvåhundra kan gå för sig. Även om vinmängden är mindre, blir njutningen lika stor. 

Annons
Annons

I Frankrike är det vanligt med halvflaskor på restaurang. Då framstår fördelen än tydligare. En halvflaska är lagom för två personer vilket gör att gästerna kan unna sig ett mycket bättre vin än de som finns på glas. Jag minns till exempel en god halvflaska Mont-Redon på en Pariskrog nyligen – för endast tjugo euro.

Detta är något för svenska krogar att ta efter – istället för överprisade glasviner i slätstruken kvalitet. Hade de haft halvflaskor är jag övertygad om att de sålt mer av bättre viner. De hade kanske inte tjänat mer pengar – men de hade gjort många vinvänner glada. Ett åttiokronorsvin för hundratio kronor glaset gör ingen gäst lycklig.

Tyvärr kunde utbudet på Systembolaget vara bättre. Visserligen finns det 130 röda och 245 vita halvflaskor. Men i det vita utbudet ingår även alla söta vita på halvflaska med Château d’Yquem 2005 för 3 792 kronor som toppnummer. Betydligt snålare är det med mina favoriter: vita bourgogner. Dock finns en ståtlig Corton Charlemagne Grand Cru för 361 kronor. I sortimentet finns också ett antal svenska vita viner på druvan solaris på halvflaska.

Bland de röda är urvalet bättre. Där finns ett antal bra bordeauxer och bourgogner. Just nu har Systembolaget till exempel en Château Léoville-Barton från Bordeaux för 359 kronor och en bourgogne Vosne-Romanée Premier Cru från Rion & Fils för 342 kronor. Tyvärr är många andra godsaker slutsålda.

För dig som gillar vinprovningar kan halvflaskor vara fantastiska. Är ni under tio personer som provar räcker nämligen en halvflaska och då sparar ni nästan halva kostnaden – och vips kan ni unna er ytterligare ett fint vin till provningen. Dubbel glädje med andra ord – till nästan samma kostnad som en helflaska.

Hoppas nu att Systembolaget läser detta. Min önskan är fler och bättre halvflaskor, jag vet att de finns. Och om vi nu alla, både krögare och vinvänner, köper dem när de dyker upp blir detta kvalitetssortiment av halvflaskor bestående. Jag vet ju att Systembolaget gillar småflaskor. Till skillnad från trelitersboxar passar de bättre in i deras alkoholpolitiska uppdrag.

När jag nu ändrat åsikt om halvflaskor ser jag egentligen bara en stor nackdel. Det handlar om en av vinlagringens sanningar: Ju mindre flaska, desto snabbare mognad.

Men detta faktum vänder jag nu genast till en fördel. Med halvflaskor hemma behöver jag inte vänta så länge på att vinet ska bli moget.

Annons
Annons
Annons
Mer från Startsidan
Annons
Annons