Oklart politiskt läge efter val i Litauen

Arne Bengtsson, TT
Publicerad
Annons

Vilnius Det politiska läget i Litauen var oklart när resultaten från andra omgången av parlamentsvalet strömmade in på söndagskvällen.
Det nybildade Arbetarpartiet lett av den ryskfödde mångmiljonären Viktor Uspaskich såg ut att få 40 mandat i parlamentet, men det var inte tillräckligt för att partiets medverkan i regeringen skulle vara säkrad.
Det konservativa Fosterlandsförbundet gick nämligen fram överraskande starkt liksom mittenpartiet Liberala centerunionen. Tillsammans såg partierna ut att få 39 mandat. Båda partierna är intresserade av en regnbågskoalition som kan ställa Arbetarpartiet utanför regeringen.
Premiärminister Algirdas Brazauskas regeringskoalition med socialdemokrater och socialliberaler såg ut att göra ett överraskande dåligt val med endast 29 mandat efter de två valomgångarna, enligt preliminära siffror från valkommissionen.
Men Brazauskas sade till journalister att han tänkte inleda samtal om regeringsbildning så snart det preliminära resultatet är klart på
söndagskvällen.

Brazauskas, som nu förlorat sin majoritet i parlamentet, har före söndagens val varit öppen för koalition antingen med Arbetarpartiet eller med mitten- och högerpartier.
Det var 66 enmansvalkretsar som stod på spel, sedan 75 mandat fördelats i valets första omgång för två veckor sedan.
Fosterlandsförbundet har tydligen gått fram starkt i andra omgången med sina varningar om att Viktor Uspaskich går Moskvas ärende, en anklagelse som är obevisad.
Uspaskich och Arbetarpartiet har mycket av sitt stöd bland dem som förlorat på den litauiska omvandlingen från sovjetisk planekonomi till EU-anpassad marknadsekonomi. På landsbygden är arbetslösheten redan svår i byarna och ändå väntas tiotusentals olönsamma jordbruk bli nedlagda med EU-stöd.
Arbetapartiet har lovat en rad ekonomiska förbättringar för de sämst ställda.
Valdeltagandet blev lågt i den andra omgången av parlamentsvalet. Omkring 45procent av de röstberättigade kom till valurnorna, poströsterna inräknade.

Annons
Mer från Startsidan
Annons
Annons