”Kan bli världsomfattande pandemi”

Oron sprids över världen för den hittills okända formen av svininfluensa som tros ha dödat över 60 människor i Mexiko och även smittat människor i USA. Världshälsoorganisationens chef varnade i går att ”läget är allvarligt och viruset kan utvecklas till en världsomfattande pandemi”.

Publicerad
Annons

Rädslan för influensautbrottet i Mexiko ökar. Viruset har dödat minst 20 människor sedan mitten av mars, och 48 ytterligare dödsfall tros bero på samma virusvariant. Över tusen människor som insjuknat är också under granskning. Även i USA har sju fall av svininfluensa konstaterats, och enligt WHO handlar det om samma virus som i Mexiko. Samtliga sjuka i Kalifornien och Texas har tillfrisknat.

Både i Mexiko och USA väntas antalet fall stiga. Borgmästaren i Mexiko City ställde på lördagen in alla offentliga arrangemang under de närmaste tio dagarna. Skolor och universitet i 20-miljonstaden har redan stängts, och människor uppmanas att undvika folksamlingar på konserter, bibliotek, museum och biografer samt tvätta händerna ofta och låta bli att skaka hand.

Annons
Mer från Startsidan
Annons
Annons