Läkare oense om försening

Skolhälsovården och landstinget beklagar att vaccineringen mot livmoderhalscancer har dröjt så länge. Men flera unga kvinnor som SvD talat med tycker att skolhälsovården borde ha informerat bättre om hur man kan skydda sig.

Uppdaterad
Publicerad
Både Frida Becker, 18 år från Farsta och kompisen Paulina Juelsgaard, 18 år från Tyresö har vaccinerat sig mot livmodercancer. ”Det var en kompis som  hade gjort det och då började jag fundera. Annars tänker man ju inte på cancer när man är så här ung”, säger Frida Becker.

Både Frida Becker, 18 år från Farsta och kompisen Paulina Juelsgaard, 18 år från Tyresö har vaccinerat sig mot livmodercancer. ”Det var en kompis som hade gjort det och då började jag fundera. Annars tänker man ju inte på cancer när man är så här ung”, säger Frida Becker.

Foto: YVONNE ÅSELL
Cecilia Häggbom, Bojsan Gian, Anna Kilgran och Sofie Siggerin, tycker att de fått för lite information om möjligheten att vaccinera sig mot livmoderhalscancer. 

– Jag hörde talas om det, men det var för sent, säger 21-åriga Cecilia Häggbom.

Cecilia Häggbom, Bojsan Gian, Anna Kilgran och Sofie Siggerin, tycker att de fått för lite information om möjligheten att vaccinera sig mot livmoderhalscancer. – Jag hörde talas om det, men det var för sent, säger 21-åriga Cecilia Häggbom.

Foto: YVONNE ÅSELL
Annons

– Jag läste en broschyr på vårdcentralen och blev jätteuppskrämd. Sen pratade jag med mina föräldrar och så kom vi överens om att jag skulle vaccinera mig, säger Paulina Juelsgaard, 18 år från Tyresö.

Själv hade hon inte hört talas om att man kunde vaccinera sig mot livmoderhalscancer förrän i väntrummet, i skolhälsovården var det ingen som pratade om det då nya vaccinet.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons