Rockbrud med jord under naglarna

En blöt vårdag när luften luktade jord och alla bussar var försenade blev musikskribenten Elin Unnes med kolonilott. Sedan var det klippt.

Agneta Ullenius
Publicerad
Annons

 Den coola rockbruden drabbades av ett våldsamt odlingsintresse. Först började hon blogga under pseudonymen ”The Secret Gardener”. Nu har bloggtexterna växt till en mycket personlig trädgårdsbok med samma namn och undertiteln ”Dumsnåla tips för nygamla odlare”. Själv var Elin Unnes också rätt hemlig från början. Hon kände inga andra som odlade och var rädd för att göra bort sig genom att visa sin okunnighet.

Sedan några år ockuperas hennes kök varje vår av tonårsaktigt krävande små plantor. Förkultivering, det vill säga ”förodling av grejer inomhus”, är nödvändigt för vissa långsamma grönsaker som annars inte hinner växa färdigt på en kort svensk sommar. Men det gäller att hålla emot när odlingssuget sätter in. Inte börja så rosenbönor inomhus redan i februari som Elin gjorde första året. När det äntligen var dags att sätta ut dem i juni var hela köket insnärjt i blommande rosenbönor. Alla utom två plantor tvärdog sedan de mödosamt hade trasslats ut och färdats på pakethållare till kolonin.

Annons
Mer från Startsidan
Annons
Annons