Jakten på trygghet gör oss otrygga

Trygghetslarm. Även i världens tryggaste hörn finns anledning till oro. Media påminner oss ständigt att vi bör akta oss för sjukdomar, brott, olyckor, droger och miljöförstöring. Idagsidans nya serie handlar om vår neurotiska balansgång mellan trygghet och risktagande.
– Jag tror att vi är så upptagna av att minimera alla slags risker eftersom vi har en överdriven tro på vår förmåga att kontrollera våra liv, säger den norske socialantropologen Thomas Hylland Eriksen.

Publicerad
Annons

OSLO – Att vi pratar så mycket om trygghet är en paradox eftersom vi aldrig varit tryggare än vi är i dag, i alla fall i västvärlden, säger Thomas Hylland Eriksen, när han tar emot i sitt arbetsrum på universitetet i Oslo.

Vi har aldrig levt längre, haft bättre hälsa, bättre teknologi, högre utbildning. Man kan göra listan lång. Barn är extremt trygga i Norge och Sverige i dag. Trots detta har många känslan av att ”samhället har blivit hårdare”. Statistiskt sett är det inte så. Det är snarare riskmedvetandet som ökar – och därmed känslan av otrygghet.

Annons
Mer från Startsidan
Annons
Annons