Jesper Juuls tips: Var dig själv

Jesper Juul, familjeterapeut.
Jesper Juul, familjeterapeut. Foto: DAN HANSSON

Jesper Juul blev påhoppad för sin bok ”Ditt kompetenta barn” av psykologen Bent Hougaard som myntade begreppet curlingföräldrar. Juul håller dock fast vid att samspelet mellan barn och vuxna ska vara jämlikt, men passar på att själv kritisera dagens föräldrar: De går för långt när de låter barnen bli kaptener och alltid vill hålla dem glada och nöjda. Ändå tycker han att Nordens barn har det bäst i världen.

Maria Carling
Publicerad
Annons

- Curlingföräldrar samlar på de små barnens leenden, säger Jesper Juul. De tror att alla små ”smil” bygger upp ett stort varmt lyckotillstånd. Men nej, det riskerar att sluta i raseri när lusten styr allt man gör.
Familjeterapeuten och författaren Jesper Juul ångar upp sig när vi diskuterar fenomenet curlingföräldrar. Jag har fångat honom mitt emellan två föreläsningar och han knaprar jordnötter, i brist på tid för lunch, medan vi pratar.

– Föräldrar frågar hela tiden sina barn: vad har du lust med? Om jag kunde trolla så är det här just vad jag skulle vilja få folk att sluta med. Barn vet vad de har lust med, men inte vad de har behov av.
Om man tillfredsställer barnens alla lustar går de med stor sannolikhet miste om det som de mest av allt behöver: närkontakt med de ansvariga vuxna.
Jesper Juul kan förvisso inte trolla, men nog har han starkt inflytande över både svenska och danska föräldrar. Särskilt boken Ditt kompetenta barn har sålts i mycket stora upplagor. Och han är en flitigt anlitad
föreläsare. I boken Här är jag! Vem är du? skriver han att lustprincipen bara är barndomens och konsumtionssamhällets illusion.

Annons
Mer från Startsidan
Annons
Annons