Recension

CirkelnVardag och magi i fint samspel

PREMIÄR I DAG. Filmatiseringen av den hyllade ungdomsromanen ”Cirkeln” är en omsorgsfull bearbetning av förlagan. Magi, mystik och tonårsvardag drabbar samman i den pittoreska småstaden Engelsfors.

Publicerad
Miranda Frydman spelar den utåtriktade Vanessa.

Miranda Frydman spelar den utåtriktade Vanessa.

Foto: NIKLAS ALEXANDERSSON
Annons

I natursköna Bergslagen ligger Engelsfors. En liten, rätt oansenlig kommun med en gymnasieskola, en lokaltidning och en gammal övergiven folkpark. Det är en ort där nästan alla känner alla. Engelsfors är också en magisk plats. En plats där hinnan mellan vår värld och andra världar är tunn, där en övernaturlig ondska kan tränga igenom.

Engelsfors är skådeplatsen för de hyllade ungdomsromanerna i Engelsforstrilogin, skrivna av Mats Strandberg och Sara Bergmark Elfgren. ”Cirkeln”, som är den första boken i serien, blev nominerad till Augustpriset 2011 och har nu slutligen filmatiserats. Precis som i boken får vi här lära känna sex helt vanliga tonårstjejer som just börjat gymnasiet. Rebecka (Josefin Asplund) har ätstörningar, men håller modet uppe för familjen och tar hand om sina syskon när deras mamma jobbar natt. Ida (Hanna Asp) är en av ledarna för det populära gänget, och utövar gärna sin makt över andra – däribland tystlåtna Anna-Karin (Helena Engström) som alltjämt mobbas av gänget. Hennes hem ligger nära naturen, där hon bor med sin skarpa morfar och deprimerade mamma.

Annons
Mer från Startsidan
Annons
Annons