Ledare

Maria Ludvigsson:Klassresa, inte klasskamp

Maria Ludvigsson
 Bibliotek lönar sig. 
Biblioteken är inte bara lugna oaser och folkbildande institutioner.
Nu finns det reda siffror som visar att bibliotek påverkar produktivitet och samhällsekonomi. I Danmark har ekonomer för första gången undersökt vad folkbiblioteken betyder för landets bruttonationalprodukt. Enligt en konsultrapport bidrar de danska folkbiblioteken med två miljarder per år till BNP, genom att väcka barns läslust, rapporterar tidningen Politiken.
Genom att förbättra unga läsförmåga bidrar biblioteken till en högre utbildningsnivå i samhället, vilket i sin tur påverkar produktivitet och BNP.
Bibliotek lönar sig. Biblioteken är inte bara lugna oaser och folkbildande institutioner. Nu finns det reda siffror som visar att bibliotek påverkar produktivitet och samhällsekonomi. I Danmark har ekonomer för första gången undersökt vad folkbiblioteken betyder för landets bruttonationalprodukt. Enligt en konsultrapport bidrar de danska folkbiblioteken med två miljarder per år till BNP, genom att väcka barns läslust, rapporterar tidningen Politiken. Genom att förbättra unga läsförmåga bidrar biblioteken till en högre utbildningsnivå i samhället, vilket i sin tur påverkar produktivitet och BNP.
Publicerad
Annons

2012 gav Ohlininstitutet ut Bildningsresan, en utmärkt antologi om bildningens värde, och om värdigheten den skänker. I fredags presenterade samma institut Klassresan, redaktörer Karin Rebas och Tobias Krantz, lika nyttig som läsvärd och en gåva till dem som suktar efter borgerligt idéinnehåll i vår andefattiga taktik- och dötid.

Annons
Mer från Startsidan
Annons
Annons