Passionerad matälskare

Edward Blom Han har varit passionerad gourmet sedan han var åtta månader och har de senaste åren gjort succé i tv som just det. I sommar är Edward Blom programledare för Meny i P1 och står för den tunga maten.

Lina Kalmteg
Publicerad
Annons

Edward Blom började synas i tv-serien Mellan skål och vägg med Edward Blom på TV8 för ett par år sedan. Efter det och uppföljaren Edward Bloms gästabud har han skaffat sig avgudande fans, som ibland skickar bilder på några av de bastanta rätter de har lagat efter tips från honom. Han tror själv att det är tre saker som gör att många uppskattar honom:

–För det första verkar de gilla mig som person och det är ju smickrande. Sedan tror jag folk tycker om att jag presenterar maten kulturhistoriskt, i en kontext. Det tredje är nog att jag vågar laga mat som många identifierar sig med. En hel del unga tycker precis som jag att punsch, en cigarr, ett rejält fläsklägg och enlitersöl är härligt.

Nu går Edward Blom alltså från tv till radio och P1-programmet Meny, som han bland annat vill göra lite lekfullare.

–Jag tycker det är roligt att svinga ett glas och dra ett skämt.

Första programmet den 1 juli har temat Mormors mat. Hans egen mormor specialiserade sig på några få rätter som hon finslipade till perfektion. En sådan var kroppkakor, som nu blir huvudrätt i första Meny. Hon kokade dem ena dagen och stekte upp dem dagen efter när gästerna kom.

Annons
Annons

–Dessutom gjorde hon alltid tredubbel sats fyllning så att man kunde ösa den finhackade löken, skinkan och fläsket över. Vi samlades hela släkten och åt 4–5 stycken, det var så vanvettigt gott. Efteråt spred sig alla på olika soffor och sängar och sov en timme. Total paltkoma! Helt utslagen familj!

Det blev känslosamt i studion när han och kollegan Ellen Wästfelt – som är inriktad på lättare, mer hälsosam mat – lagade kroppkakorna. Edward Blom hade inte ätit rätten sedan hans mormor dog för några år sedan.

–Det var riktigt vackert. Jag började nästan gråta när jag åt dem.

Tung, bastant mat med mycket animaliska fetter med raffinemang beskriver han själv som typiskt Edward Blomskt. Vad är inte Edward Blomskt? Slarvigt lagad mat.

–Och kafémat som bakad potatis och pajer – kolhydratstinna grejer – är verkligen inte min grej.

Han beskriver sig annars som en hobbykock. Och gourmet är han ut i fingerspetsarna. Han är i princip född som det.

–När jag var åtta månader var vi i Österrike. Jag bara skrek och skrek och vägrade äta barnmaten. Då stoppade mina föräldrar wienerschnitzel i mig istället. Man ska inte kunna tugga kött i den åldern, men jag fick i den och skrek efter mer. Efter det vägrade jag äta barnmat och ville bara ha kött.

Annons
Annons
Mer från Startsidan
Annons
Annons