Recension

Den indiske tolkenUttolkare av själsliga åkommor

, Magnus Eriksson
Publicerad
Annons

Det finns en oerhörd känsla för den vardagliga situationens laddning hos Jhumpa Lahiri. Hon kan utgå från ett strömavbrott och utveckla det till en analys av mekanismerna i ett sönderfallande äktenskap. Ett förfluget ord om att en kvinna är sexig kan förändra ett liv. Svårigheten att få tag på färsk fisk i Boston kan spegla en allt sönderslitande längtan efter en annan tillvaro.
Jhumpa Lahiri skriver ofta om den amerikanska östkusten, om indier som av olika skäl hamnat där. Själv föddes hon i London men växte upp i USA:s trettonde delstat, Rhode Island. Familjebanden knyts till Västbengalen. Novellsamlingen Den indiske tolken är hennes debutbok. Den svenska titeln förtar dock mycket av dess laddning. Originalet talar inte blott om en indisk tolk, utan om en interpret av olika åkommor, an interpreter of maladies. En ung indisk-amerikansk familj besöker föräldrarnas hemland. En guide och väl skolad tolk tar med dem till ett avlägset soltempel. Utan att vi egentligen förstår varför, börjar kvinnan anförtro sig åt tolken. Hon antyder att allt inte står rätt till i äktenskapet. Hennes avslöjanden blir alltmer drastiska, och tolken tror sig vara utvald. Redan kvinnans första blickar tydde på ett hemligt samförstånd, en själarnas gemenskap som överbryggar alla kulturella och geografiska avstånd.

Men han misstar sig. Han var en anhalt, en lyssnare som hon riskfritt kunde stjälpa av sig allt på. Tolken är inte blott en översättare mellan språken, han blir även en interpret eller uttolkare av kvinnans lidande. Men avståndet är inte något kvinnan vill komma över, utan ett villkor för att hon ska våga berätta. Det är en utsökt novell, en miniatyr som öppnar två liv och två världar. Genom små, omsorgsfullt inplacerade detaljer (en bortblåst adress, svettskrynklan i ett armveck) ger den också en bild av de oöverbryggbara avstånden. Annars pendlar Jhumpa Lahiri mellan det oöverbryggbara och sådana möten som i vardagen ändå ger en förnimmelse av att inga avstånd är för stora, varken kulturellt, historiskt eller geografiskt.

Annons
Mer från Startsidan
Annons
Annons